akut sjukdom och olycksfall hos katt

Förgiftningar

Det finns en hel del saker som katter inte tål eller som rent ut är giftiga för dem. Tecken på förgiftning kan variera beroende på vad det är katten är förgiftad av. Symptom som bör göra att man kan misstänka förgiftning är t.ex. ökad salivering, kräkning, påverkat allmäntillstånd, vinglighet, neurologiska symptom och plötslig trötthet. Kontakta alltid omedelbart din veterinär om du misstänker förgiftning.

Vanliga saker som katter blir förgiftade utav är:

  • Alvedon/paracetamol ( djurägare ger det utan att veta att det är mycket giftigt för katter)
  • Kylmedel (glykol)
  • Råttgift/musgift
  • Julstjärnor, flertalet typer av liljor, det finns många fler växter som är giftiga för katter
  • därför bör man alltid kolla upp de växter man har i hemmet
  • Permetrin som finns i många fästing och lopp- preparat för hundar.

Diarre/kräkning hos katt

Diarre eller kräkning är relativt vanliga åkommor hos katt särskilt hos kattungar och unga katter. Det kan röra sig om infektioner (bakteriella eller virus-orsakade), om överkänslighet i mage/tarm eller att katten ätit något olämpligt.
Oavsett orsak så bör man uppsöka veterinär för att utreda vad kräkningen och/eller diarren beror på. Katter som kräks har ofta även försämrad aptit och den bör man få bukt med så snart som möjligt. Vänta inte länge med veterinärbesök vid kräkning då det ibland kan röra sig om stopp i magsäck eller tarm och det kan fort göra katten mycket dålig.

Att kräkas upp hårbollar då och då är däremot inget farligt och räknas inte som en sjukdom. Alla katter kräks inte upp hårbollar. Hos en del katter passerar pälsen ut via avföringen. Det händer dock i enstaka fall att stora hårbollar orsakar problem och i värsta fall fastnar i tarmen.

Hos kattungar och utekatter kan man börja med att avmaska dem om de enbart har problem med diarre. Man kan även ge foder för känslig mage för att se om avföringen blir bättre av det.

Utredning av kräkning och diarre inkluderar oftast blodprov, ibland avföringsprov och ultraljud. Hos kroniker kan man även behöva gå ned med kamera i magsäck eller tarm och ta biopsier.

Bitsår och bölder

Bitsår och bölder är mycket vanligt på utekatter som bor nära inpå andra katter. Sårskador på katter är nästan alltid orsakade av en annan katt. Det är sällan som hundar eller vilda djur kommer åt att bita eller riva en katt. En katt behöver oftast vara äldre och skröplig eller sjuk på något vis för att en hund eller ett vilt djur skall kunna komma så nära inpå att de kan orsaka en skada.

Bitsår och klomärken ifrån en katt är små och oftast svåra att upptäcka. Oftast upptäckts det att katten blivit skadad först när infektionen orsakat att en böld bildats eller först när bölden har spruckit.

Kattsår kan även leda till att katten får feber, blir hängig och ibland även börjar halta om såret sitter på ett ben. Boka tid för veterinärkoll om du misstänker att din katt varit i slagsmål efter att ha läst ovanstående. Oftast blir återhämtningen och läkprocessen kortare om man inte väntar för länge med att söka vård. Sätt gärna på en krage på katten så att han/hon inte kommer åt att slicka på såret/bölden då slickandet bara
förvärrar situationen.

Katt med anorexi

Visste du att ett vanligt symtom på att en katt inte mår bra är att de slutar att äta?
Detta kallas med ett finare ord för anorexi, som betyder brist på aptit.
Detta är alltså ingen sjukdom i sig, utan är ett symtom på något annat som stör katten, och det kan vara allt ifrån stress, illamående, njursjukdom, smärta etc. som orsakar anorexi.
Att inte äta är aldrig ett bra tecken när det gäller katter och en katt får inte gå särskilt länge utan att äta, då det kan ge problem såsom förlust utav muskler, viktnedgång, leverförfettning, försämrad läkning och försämrat immunförsvar, samt att risken för att katten snabbt blir sämre ökar om den inte äter.


Discover more from Barkarby djurakut

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading