Certifierad kattklinik

Barkarby djurakut – Certifierad kattklinik järfälla

CAT FRIENDLY CLINIC GOLD STATUS

Vi gör veterinärbesöket enklare för din katt

Vår kattklinik är designad för att säkerställa en trevlig och stressfri upplevelse för din katt. Hos oss ligger fokus på katten och vi arbetar för att kattens upplevelse av veterinärbesöket ska bli så bra som möjligt.

Kattvänlig miljö

Cat Friendly Clinic är ett initiativ från en brittisk förening vid namn International Society of Feline Medicine (ISFM), som är den veterinära undergruppen till välgörenhetsorganisationen International Cat Care.

International Cat Care vill verka för att alla katter ska behandlas med omsorg, medmänsklighet och förståelse och därför vill IFSM, genom bl.a. detta initiativ, verka för att djurkliniker och djursjukhus, genom kunskap, förståelse och rätt hantering och utrustning möjliggöra bästa möjliga vård och miljö för katterna samt på så sätt minska stress och underlätta besöket för alla inblandade.

Certifieringen innebär i grund och botten en högre standard av kattvård eftersom personalen:

  • Förstår katternas behov och gör besöket på kliniken mer kattvänligt
  • Förstår hur man bemöter katter och hanterar dem kattvänligt
  • Har god kunskap om katter och utrustning som är anpassad för vård av katter

Kliniken har alltså uppnått vissa krav på lokaler, utrustning, hantering,
vidareutbildning etc., som ställs av ISFM, samt fortsätter jobba kontinuerligt med att utveckla kattvården efter dessa. För detta tilldelas man olika nivåer av certifieringar; brons, silver och guld, och för varje nivå finns det olika krav.

Ett professionellt team

Vi är fast beslutna att ge dig och din katt en hög servicestandard. Vi är alla kvalificerade veterinärer med många års erfarenhet av att ta hand om katter. Vi vill ge dig sinnesro att vi kommer att göra allt för att ge din katt fantastisk omsorg.

Hur du får din katt till kliniken

Det är inte ovanligt att ens katt kanske inte gillar att transporteras i bur och att det kan bli onödigt jobbigt att ta katten till kliniken när behovet finns. Transporten ska dessutom ske på ett säkert sätt eftersom det annars kan få allvarliga konsekvenser om olyckan skulle vara framme.

Säker transport

Ha aldrig din katt lös i bilen. Att ha en katt som springer runt och distraherar kan innebära livsfara och kan t.o.m. orsaka en olycka. Dessutom är risken stor att katten lyckas smita vid öppnande av fönster eller dörrar. Att införskaffa en ordentlig transportbur är därför den bästa lösningen för att ni båda ska komma fram i tryggt förvar till kliniken.

Är du osäker på vad som gäller för transport av katt kan du alltid ta hjälp av Jordbruksverket (se reglerna för transport här). Hos Jordbruksverket finner du information om vilka regler som gäller för exempelvis storleken på transportbur, den tid katten får vara i bilen, samt annan viktig information.

Transportburen

Låna aldrig en transportbur av en annan kattägare. Den lånade transportburen luktar främmande och kanske t o m som katten som använder den i vanliga fall. Doften av en främmande katt kan vara skrämmande för din katt och det är heller ingen bra början
att placera katten i ett trångt utrymme som luktar obekant, och dessutom av eventuella rivaler till katter!

Ett mycket viktigt första steg är därför att välja en bra transportbur!

En bra transportbur ska:

  • Vara säker och hållbar
  • Vara av rätt storlek för just din katt
  • Inte vara allt för ”öppen” eftersom katter inte gillar att vara utsatta för andras observation, särskilt inte i utsatta situationer
  • Vara enkel att göra ren vid olyckor då det blir obehagligt för katten om dofter dröjer sig kvar
  • Vara enkel att öppna upp så katten t ex har möjlighet att sitta kvar i burens underdel vid undersökning om den skulle vilja och/eller att man inte behöver dra ut/trycka in katten i buren
  • Vara gjord för endast en katt eftersom katter inte vill dela på små utrymmen, särskilt inte under press och stress

Ogillar katten redan sin bur?

Har du en katt som redan ogillar i sin transportbur, eller som ännu inte är van vid den du köpt, behöver du försöka lära den att buren förknippas med något positivt. Det kan ta tid, särskilt om vi behöver ändra på en negativ inställning, och kräver en del tålamod och jobb.

Börja med att lyfta av burens överdel och låt underdelen stå framme så att katten har möjlighet att undersöka den. Lägg ut godbitar runt buren på ca en halvmeters avstånd. På så vis får katten endast en positiv upplevelse av att äta godiset utan att behöva bekymra sig om att vara för nära buren så här i början.

Långsamt minskar du sedan avståndet mellan godbitarna och buren för att till slut lägga bitar på botten av buren. Låt katten bestämma tempot och gå inte för fort fram.

När katten känner sig trygg med att gå in i burens nederdel för att äta godis sätter du på överdelen och börjar godisprocessen på nytt. När katten så småningom vant sig vid att gå in i buren är det dags att försiktigt träna på att stänga dörren och bära transportburen en kort bit samtidigt som du matar katten med godbitar.

När du kommer till stadiet då du ska bära buren gör du det stadigast genom att hålla den i famnen, i stället för att använda handtaget, då det ofta lätt blir vingligt och skakigt.

Det varierar från katt till katt hur lång tid tillvänjningsprocessen tar. Det beror bl a på hur motiverad katten är att ta sina godbitar och hur rädd eller avvaktandes katten är för transportburen initialt. Skynda långsamt!

Se även till att alltid låta buren stå framme hemma och bädda den med någon mysig filt, gärna en som katten använt tidigare och luktar som din katt. Lägg även gärna in leksaker och godis då och då. Det gör att buren blir en positiv del av hemmet och inte en obekant sak som endast kommer fram när det är fara och färde.

Om den t ex står i ett förråd, i ett garage eller på vinden, kommer den inte att lukta som kattens revir och då kommer den att vara obehagligare för katten.

Träna på att åka bil

Det är tyvärr inte många katter som naturligt gillar att åka bil. Ljuden från motorn i kombination med bilens rörelser kan vara onaturliga och skrämmande, och kattens känsliga balanssinne gör tyvärr att de lätt blir åksjuka.

För att underlätta bilfärden både för dig och din katt är det därför bra att träna på bilåkning innan det är dags för en längre bilresa. När katten är van vid sin transportbur kan ni börja med korta bilturer på bara några minuter och långsamt öka upp efter hand.

Låt katten bestämma tempot även här och var gärna minst två som hjälps åt, så en kan fokusera på att mata katten med godis och gosa medan den andra kör.

Feromonspray har lugnande effekt på din katt

För att lugna din katt finns det även feromonsprayer som kan användas. Feliway är en feromonlösning som är en konstgjord motsvarighet av kattens ansiktsferomoner, vilka kommunicerar välbefinnande och lugn.

Att spraya buren med en sådan spray 30 minuter innan ni ska åka kan göra katten lugnare. Sprayen går också att använda när du kommer fram, och hos oss på kliniken används det i adaptrar, för att katten ska känna sig lugnare vid klinikbesöket.

Annat att tänka på vid transport

Kattburen står säkrast på golvet i bilen eller genom att vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena (palla också gärna upp den bakre änden av buren om den placeras på sätet, så att det inte blir nedförsbacke för katten), men tänk på vilket säte du väljer ifall krockkuddarna är aktiverade.

Täck gärna över buren med en filt hemifrån, så att katten får komma undan och känna sig tryggare under dess skydd.

Kör alltid lugnt med din katt i bilen, spela inte för hög musik och ta det lugnt i trafiken! Katten känner tyvärr även av din stress! Så var gärna ute i god tid så du inte behöver känna dig stressad.

Lämna aldrig din katt ensam i bilen. Tänk på att katter, precis som hundar, kan få värmeslag av att befinna sig i varma bilar.

LäR DIG mer i vår blogg: