Tandsjukdomar och tandvård hos Hund

Det är mycket vanligt att hundar får tandproblem någon gång under sitt liv. De flesta hundar får tandsten i någon utsträckning, vissa mer än andra och det är allra vanligast hos mindre raser. Bakterier i munnen och tandsten kan i sin tur leda till tandlossningssjukdom och tandköttsinflammation. Låt din hund äta torrfoder då tuggandet på de hårda bitarna mekaniskt kan hjälpa till att hålla tänderna rena. Ofta räcker dock inte torrfodret utan många hundar skulle behöva tandborstning. De allra flesta hundar accepterar tandborstning. Man bör borsta så ofta som möjligt, helst varje dag. Har man fått in rutinen och borstar tänderna ofta så ska inte själva tandborstningen ta mer än ca 1 minut per gång. Går det inte att borsta tänderna, eller det blir tandstenpålagringar ändå, så rekommenderar vi att man lämnar in sin hund för tandstensborttagning med jämna mellanrum.

Tandsjukdomen TR är en sjukdom som förekommer hos hund, även om den är
vanligare hos katt. Den kan tyvärr inte förebyggas på något vis.

Tandresorption betyder att tanden långsamt bryts ned. Nedbrytningsprocessen
innebär att blodkärl och nerv i tanden blir blottad vilket leder till ilningar och smärta. Många hundar är precis som katter och visar inte tecken på att de har ont i munnen. Symptom som kan göra att man misstänker TR är; tuggar bara på ena sidan av munnen, vill inte längre tugga tuggben, vill inte bära på leksaker eller pinnar, tappar mat, sväljer maten hel eller undviker viss typ av mat som tidigare gått bra. Misstänker man att hunden har TR så bör man boka tid så att en veterinär/tandsköterska får undersöka hundens mun.

Hundar får tyvärr ibland även tandfrakturer. Det är vanligare om hunden tuggar på hårda saker (märgben, stenar etc.) eller om den varit med ett trauma/en olycka. En skadad tand bör alltid undersökas av veterinär.

Oavsett om hunden verkar ha tandproblem eller ej så är det bra att få munnen
undersökt med jämna mellanrum. Tveka inte att boka in en tandkoll hos oss!


Discover more from Barkarby djurakut

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading