VACCINATION AV HUND
Vi vaccinerar din hund mot valpsjuka, parvovious, HCC-smittsam leverinflammation och kennelhosta!
Att låta sin hund vaccineras innebär att man ger den ett optimalt skydd mot sjukdomar den annars kan råka ut för. Det vi vanligtvis vaccinerar våra hundar mot i Sverige är valpsjuka, parvovirus, HCC-smittsam leversjukdom samt kennelhosta.
När ska man vaccinera sin hund?
Valpar vaccineras vid 8 samt 12 veckors ålder. Sedan ger man en ytterligare dos vid 1 års ålder. Kennelhosta vaccinerar man mot årligen och parvo, valpsjuka samt HCC vart tredje år. Hunden ska vara frisk vid vaccinationstillfället så att skyddet blir så fullgott som möjligt. Rådgör med oss om du känner dig osäker på just din hunds vaccinationsintervall.
Vaccinera hunden mot Valpsjuka
I dagsläget i Sverige är risken för smitta mycket låg men det är ändå starkt rekommenderat att alla friska hundar vaccineras mot valpsjuka. Till skillnad från vad ordet säger så kan valpsjuka drabba även vuxna hundar.
Om hunden är smittad uppvisar den symptom så som kräkning, diarré, feber samt ofta även sekretflöde från nos och ögon. Valpsjuka är en luftburen smitta som sprids med luften via andningsvägarna.
Även smitta genom munnen samt direktkontakt med smittade djur eller dess föremål förekommer. Inkubationstiden är 3-6 dagar. Människor kan inte smittas av valpsjuka.
Vaccinera din hund mot Parvovirus för att undvika allvarliga följdsjukdomar
Parvovirus är en mycket smittsam virussjukdom som ger kraftiga diarreér samt kräkningar. Drabbade djur blir till följd av detta väldigt uttorkade och får kraftiga vätskeförluster vilket i sin tur kan leda till allvarliga följdsjukdomar. Både unga samt vuxna djur kan drabbas men unga valpar är mest känsliga.
Viruset sprids via avföring och andra hundar kan i sin tur bli smittade. Inkubationstiden är ca 3-14 dagar. Parvoviruset är ett väldigt motståndskraftigt virus som är svårt att få bukt med. Som djurägare kan man vara bärare av viruset genom att t ex ha trampat i smittad avföring. Människor blir dock ej sjuka av viruset.
HCC-smittsam leverinflammation
HCC är ett virus som kan ge allvarliga skador på levern samt kroppens slemhinnor. Symtomen är hög feber, ökad törst, sekret eller blod från ögon , nos eller slemhinnor. Viruset sprids genom kontakt med smittad hunds avföring och urin.
Hundar kan även smittas indirekt genom att komma i kontakt med t ex matskålar eller annan utrustning som varit i kontakt med smittad hund. Inkubationstiden är ca 4-7 dagar men en smittad hund kan utsöndra viruset från urin i upp till ett år. Människor smittas ej.
Kennelhosta hund – vaccinera för att undvika viruset
Kennelhosta orsakas av virus och kan drabba hundar i alla åldrar. Kennelhosta är sällan livshotande för våra hundar utan de flesta tillfrisknar av sig själva efter ca 1-2 v. Nedsatta individer eller mycket unga eller gamla hundar kan drabbas värre och t ex få lunginflammation till följd.
Om du misstänker att din hund drabbats av kennelhosta ska du inte låta den träffa andra hundar då det är en luftburen smitta. En hund med kennelhosta får en karakteristiskt torr hosta som ofta uppkommer efter vila eller vid ansträngning.
Många gånger kan en hostattack efterföljas av en kräkning med skum. De hundar som behöver uppsöka veterinär för sin kennelhosta är de som slutar äta, får hög feber eller blir allmänt nedsatta. Kennelhosta smittar ej till människa.
VACCINATION AV KATT
Bor du i Norra Stockholm som Solna, Hässelby eller Bromma du välkommen att vaccinera din katt på vår djurklinik i Barkarby!
Skydda din katt från sjukdomar med vaccination
Att låta sin katt vaccineras innebär att man ger den ett optimalt skydd mot sjukdomar den annars kan råka ut för. Det vi vanligtvis vaccinerar våra katter mot i Sverige är kattpest och kattsnuva
När bör man vaccinera sin katt?
Precis som att våra barn bör vaccineras mot vissa saker, vid vissa åldrar, så bör även kattungarna följa ett så kallat vaccinationsprogram. Kattungar vaccineras mot kattpest och kattsnuva första gången vid 8 veckors ålder och skall sedan vaccineras igen vid 12 veckors ålder.
Dessa vaccinationer boostas sedan efter ett år, och sedan med jämna mellanrum på 1 eller 3 år (prata med er veterinär om vad som är lämpligt för just er katt och dess levnadsförhållanden).
Vaccination mot Kattpest
Kattpest orsakas av ett parvovirus och är en mycket smittsam, och ofta dödlig, sjukdom som kan drabba katter i alla åldrar. Parvoviruset sprids genom kontakt med smittade katter, och främst via urin och avföring. Inkubationstiden (tiden från smitta till uppvisande av symtom) är 4-6 dagar och viruset kan leva kvar i upp till en och en halv månad efteråt i kattens avföring.
Symtomen för sjukdomen bryter ofta ut plötsligt och kan vara t.ex. hög feber, aptitlöshet, slöhet, diarré och kräkningar. Om detta fortgår utan vård kan detta snabbt leda till döden till följd uttorkning. Viruset attackerar och förstör också kroppens immunsystem genom att påverka de vita blodkropparna. Därför kan katterna också få svåra komplikationer eftersom immunförsvaret satts ur spel.
Eftersom detta är en allvarlig sjukdom, som dessutom är mycket motståndskraftigt och kan överleva i miljön under lång tid, bör både inne- och utekatter i Sverige vaccineras för att undvika sjukdom.
Vaccination mot kattsnuva
Kattsnuva är ett samlingsnamn för infektioner i kattens luftvägar med symtom liknande en mänsklig förkylning, såsom nysningar, nedsatt aptit och feber och ibland även hosta, snuva, andningsproblem, ögoninfektioner och sår i munhåla och svalg.
Sjukdomen orsakas oftast av herpesvirus eller calicivirus och kan drabba katter i en kronisk form, då de kan bli smittbärare under längre perioder. Oftast har dessa katter inga symtom själva, men smittar andra under tiden de bär på det.
Kattsnuva drabbar i första hand yngre katter och kan i vissa fall vara dödlig. Herpesviruset kan orsaka dräktiga katter spontanmissfall eller missbildade foster, och de kattungar som smittats under sin första levnadsvecka, eller i livmodern, dör ofta. Sjukdomsutbrott och spridning är vanligare i stora kattsamlingar
Eftersom detta kan vara en allvarlig sjukdom, som ofta smittar unga djur bör både inne- och utekatter i Sverige vaccineras för att undvika sjukdom.