Hjälp din katt att fira in det nya året

Har du märkt att din katt inte ser framemot nyårsfirandet på samma vis som vi gör? Att den inte glädjs åt att bjuda hem släkt och vänner och att fyrverkerierna kanske inte uppskattas för sina vackra färger såsom vi uppskattar dem? Det kan tyvärr vara så att din katt inte är helt bekväm med de förändringar som en stor högtid som nyår innebär med alla sina vardagsförändringar, umgänget, pyntet och partande. Det innebär dock inte att det inte går att förbättra situationen eller avhjälpa problemet.

Vad är det som gör att din katt inte gillar nyårsafton?

Det finns mycket gällande nyårsfirandet som kan oroa en katt. För det första är det många utav förberedelserna som kan ändra kattens viktiga rutiner. Det städas bort viktig doftkommunikation i hemmet och det kommer in mycket nytt i form av saker och dofter och hemmet ändras på olika vis i form av pynt och dukning. Många dylika förändringar har katten redan fått ”genomlida” sedan innan jul, vilket kan medföra att katten redan är mer stressad än vanligt och har svårare att hantera ytterligare stressbelastning. För det andra kan själva firandet med middag, musik, mycket folk och fyrverkerier vara skrämmande. Katten har ingen aning om vad som försiggår, mer än att det inte är som vanligt, och fyrverkeriernas ljud och ljus kan vara påfrestande för kattens känsliga hörsel och syn. Detta kan också förvärras med åren om katten har dåliga erfarenheter åren dessförinnan och inte får hjälp.

Hur kan du hjälpa din katt?

En viktig start är att fundera på vad som oroar just din katt mest. Är det ändringarna i hemmet, festen eller fyrverkerierna? Sedan behöver du hjälpa din katt att hantera detta, anpassa dig efter kattens önskan och ta hänsyn till detta i din nyårsfestplanering, så att ev. problem kan förebyggas så mycket som möjligt.

Generella saker som du kan göra är att:

  • Använda Feliway.
  • Skapa trygga platser för din katt dit den kan gå för att gömma sig och också har tillgång till allt väsentligt.
  • Stänga dörrar och fönster och dra för gardiner när fyrverkerierna smäller som värst.
  • Sätta på musik för att dölja det värsta oväsendet.
  • Ge lugnande kosttillskott.
  • Söka hjälp av beteenderådgivare/etolog för råd gällande miljö och anpassningar.
  • Söka hjälp av veterinär för förskrivning av lugnande eller ångestdämpande läkemedel för att hjälpa till med träningen och/eller när det är som värst för katten.

Du bör också finnas där för katten, om den söker ditt stöd, genom att vara lugn och trygg.

Är din katt utekatt? Glöm inte att låsa kattluckan i god tid så att din katt inte befinner sig utomhus när det sätter i gång, eller springer ut när den blir rädd. Det kan ge allvarliga konsekvenser om katten får panik utomhus.

Det allra viktigaste

Det allra viktigaste för att din katt ska få ett bra nyår är att börja i tid. Förändring sker inte över en (nyårs)natt och om du vill ser verklig förändring behöver din katt få möjlighet att över tid lära sig att det den tycker är otäckt inte är det och t.ex. successivt vänja sig vid ljudet av nyårsraketer.

Ta också hjälp om du känner att det är svårt!