Förebyggande vård för katter
Mask hos katt, bör man avmaska sin katt?
Om man bör avmaska sin katt beror helt på hur den lever sitt liv. Fråga din veterinär vad som rekommenderas för just din katt. Generellt så har kattungar nästan alltid mask och bör avmaskas. Utekatter bör även de avmaskas minst 1 gång/år.
De vanligast förekommande maskarna är rundmask och bandmask. Den vanligaste typen av rundmask är spolmask.
Katter påverkas på olika sätt av maskar beroende på ålder, immunsystem, livsstil och omgivning.
Symptom på att en katt har mask kan därför variera mycket, alltifrån att de är symptomfria bärare till att de tappar i vikt, blir tröttare, får glanslös päls, försämrad aptit, kräkning och slem i avföringen.
Spolmask kan smitta direkt mellan katter och då via ägg och larver i deras avföring men även indirekt genom att de äter ett bytesdjur som är smittat med larver. Bandmask smittar bara indirekt via bytesdjur.
Katter och fästingar
Det finns gott om fästingar i hela Mälardalen (inkluderar hela Stockholmsområdet). Fästingar är aktiva när temperaturen ligger över 5 grader dvs en stor del av året. En fästing är ett blodsugande kvalster som tillhör spindeldjuren. Fästingar suger inte bara blod ifrån katter utan även ifrån människan och andra djur. Det är viktigt att skydda både dig och din katt ifrån fästingar. Fästingar trivs särskilt i fuktiga miljöer, i halvhögt gräs gärna nära vattendrag men egentligen går de att finna lite överallt i naturen.
Under fästingens aktiva säsong bör man skydda katten mot fästingar genom fästing- profylaktiska mediciner (finns både receptfria och receptbelagda preparat att välja bland). Vissa preparat är långtidsverkande medan andra verkar en kortare tid. Inget preparat tar helt bort fästingar ifrån din katt men de gör att katten får färre fästingar eller att fästingarna dör när det börjar suga blod.
Trots profylaktiska mediciner är det viktigt att även leta igenom din katts päls dagligen för att kunna upptäcka fästingar som klarat sig. Detta för att skydda både din katt och dig ifrån fästingburna sjukdomar.
Anaplasmos heter den sjukdom som katter kan få genom fästingar. Anaplasma är en bakterie som vissa fästingar bär runt på och när de suger blod ifrån din katt så förs bakterier över till katten. Vanligaste symptomen att en katt drabbats av Anaplasmos är feber, försämrad aptit, trötthet och ögoninfektion. Kontakta din veterinär som din katt har någon av dessa symptom.
Pälsvård
Att skaffa sig en långhårig katt kan kännas lockande, men man ska veta att den vackra, långa pälsen kräver ganska mycket vård. För borstar man inte en sådan päls, tovar den sig mycket lätt samt att katterna ju tar hand om sin päls genom att slicka sig och får de då i sig för mycket päls kan de få problem med mag-/tarmsystemet. Om pälsen tovat sig för mycket måste tovorna också klippas bort och vid riktigt allvarliga fall behöver katten få lugnande och klippas med klippmaskin för att inte riskera att skada katten.
Se till att vänja din långhåriga kattunge vid borstning från tidig ålder för att undvika problem längre fram. Korthåriga katter sköter vanligtvis sin päls lättare, men kan behöva hjälp med borstning om de får i sig mycket hår och kräks hårbollar.