Kräkningar och diarré bland djur
Magsjuka hund
De flesta hundar drabbas någon gång i livet av magsjuka. En magsjuka hos hund kan bero på fler saker tex. att hunden ätit något olämpligt eller blivit smittad av annan hund. Det är väldigt sällan vi vet orsaken till magsjukan så i de flesta fall behandlas efter de symptom hunden uppvisar. En magsjuk hund kan få kräkningar eller diarréer eller både och. I de flesta fall kan du som djurägare själv behandla hemma men i vissa fall krävs veterinärvård. Om hunden trots diarre´ är pigg och ej visar övriga sjukdomssymptom kan man avvakta att kontakta veterinär. Pågår diarrén i över en vecka bör du låta din hund undersökas av veterinär. Om din hund blir slö, får kraftiga diarréer, diarré med blod i eller har minskad aptit och törst bör du kontakta oss för rådgivning. En vanlig anledning till att hunden behöver vård är att den till följd av sin diarre´ eller kräkningar blir uttorkad och behöver dropp.
VAD KAN MAN GÖRA HEMMA?
När mag och tarmsystemet är ur balans behöver man stötta med lättsmält foder som är lätt för hunden att tillgodo se sig. Det finns färdiga dieter både i konservutförande samt torrfoder i vår butik. Kom in så hjälper vi dig välja rätt. Att ge mat i flera små portioner spritt över dygnet hjälper också magen att snabbare återhämta sig. Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt. Vid diarré kan det även vara lämpligt att ge prebiotika som tillskott för att hjälpa tarmen. Även detta hittar du i vår butik. Undvik att ge godis, tuggben, matrester eller annan föda så länge magen är ur balans. När magen sedan återhämtat sig kan man successivt smyga in den vanliga maten igen.
DIARRE/KRÄKNING HOS KATT
Diarre eller kräkning är relativt vanliga åkommor hos katt särskilt hos kattungar och unga katter. Det kan röra sig om infektioner (bakteriella eller virus-orsakade), om överkänslighet i mage/tarm eller att katten ätit något olämpligt.
Oavsett orsak så bör man uppsöka veterinär för att utreda vad kräkningen och/eller diarren beror på. Katter som kräks har ofta även försämrad aptit och den bör man få bukt med så snart som möjligt. Vänta inte länge med veterinärbesök vid kräkning då det ibland kan röra sig om stopp i magsäck eller tarm och det kan fort göra katten mycket dålig.
Att kräkas upp hårbollar då och då är däremot inget farligt och räknas inte som en sjukdom. Alla katter kräks inte upp hårbollar. Hos en del katter passerar pälsen ut via avföringen. Det händer dock i enstaka fall att stora hårbollar orsakar problem och i värsta fall fastnar i tarmen.
Hos kattungar och utekatter kan man börja med att avmaska dem om de enbart har problem med diarre. Man kan även ge foder för känslig mage för att se om avföringen blir bättre av det.
Utredning av kräkning och diarre inkluderar oftast blodprov, ibland avföringsprov och ultraljud. Hos kroniker kan man även behöva gå ned med kamera i magsäck eller tarm och ta biopsier.