Utforska vårt breda utbud av ytterligare tjänster på Barkarby Djurakut.se, inklusive konsultationer, nutritionrådgivning och akutvård, för att möta alla behov hos ditt älskade husdjur.
Ytterliggare tjänster:
Fästingar och fästingpreparat
De små parasiterna, som livnär sig på att suga blod från sitt värddjur, kan bära på sjukdomar och det är inte bara vi människor som riskerar att smittas. Också våra husdjur är i farozonen. De sjukdomar våra djur kan drabbas av är borrelia och anaplasma. Hund kan även drabbas av TBE även om detta inte förkommer särskilt ofta.
Oavsett vilken fästingburen sjukdom som hunden eller katten drabbas av, är symptomen ungefär desamma; djuret blir hängigt, får dålig aptit, feber och kan drabbas av ledbesvär som kan resultera i akut hälta. Det inte är så vanligt med kliniska symtom vid fästingsjukdom.
På vissa hundar är fästingar svårare att upptäcka, som t ex långhåriga hundar eller hundar som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge. När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.
Så här gör du för att plocka bort en fästing:
- För att få bort fästingen på bästa sätt rekommenderas en fästingborttagare eller pincett med lätt inåtböjda klor
- Försök få tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra sedan rakt ut, undvik att vrida fästingen. Undvik att lägga på olja, smör eller något annat på fästingen innan du tar bort den. Risken är att fästingen då kräks och på så sätt överför smittämne
- Rengör hudområdet där fästingen suttit
- Det finns flera olika receptfria sätt att förebygga fästingangrepp
Katter och fästingar
Det finns gott om fästingar i hela Mälardalen (inklusive hela Stockholmsområdet). Fästingar är aktiva när temperaturen ligger över 5 grader, alltså en stor del av året.
En fästing är ett blodsugande kvalster som tillhör spindeldjuren. Fästingar suger inte bara blod ifrån katter utan även ifrån människan och andra djur. Det är viktigt att skydda både dig och din katt ifrån fästingar. Fästingar trivs särskilt bra i fuktiga miljöer, t ex i halvhögt gräs gärna nära vattendrag, men de går att finna på många platser i naturen.
Under fästingens aktiva säsong bör man skydda katter mot fästingar genom fästingprofylaktiska mediciner (finns både receptfria och receptbelagda preparat att välja bland). Vissa preparat är långtidsverkande medan andra verkar en kortare tid. Inget preparat tar helt bort fästingar ifrån din katt men de gör att katten får färre fästingar eller att fästingarna dör när det börjar suga blod.
Trots profylaktiska mediciner är det viktigt att även leta igenom din katts päls dagligen för att kunna upptäcka fästingar som klarat sig. Detta för att skydda både din katt och dig ifrån fästingburna sjukdomar.
Anaplasmos heter den sjukdom som katter kan få genom fästingar. Anaplasma är en bakterie som vissa fästingar bär runt på och när de suger blod ifrån din katt så förs bakterier över till katten.
De vanligaste symtomen på anaplasmos är feber, försämrad aptit, trötthet och ögoninfektion. Kontakta din veterinär som din katt har någon av dessa symptom.
ID-märkning
I Sverige är det lag på att alla hundar ska vara ID-märkta och registrerade i jordbrukverkets centrala hundregister. Den vanligaste metoden idag är så kallad chipmärkning. Ett litet microchip placeras under huden mellan skulderbladen. Detta brukar inte kännas mer än att bli vaccinerad. Microchipet kan sedan avläsas med en särskild chipläsare som finns hos varje veterinär. Vi erbjuder id-märkning som en del av våra tjänster.
Att ha sin hund ID-märkt och registrerad innebär att om hunden kommer bort så ska ägaren kunna spåras. Om huden byter ägare är det således viktigt att ägarbytet genomförs ordentligt.
Bör man id-märka sin katt?
Ja, det tycker vi! ID-märkningen är till för att veta vem som tar hand om katten och vart den hör hemma.
ID-märkningen är en slags försäkring för att få hem er katt, oavsett om det är en inne- eller utekatt, om den springer bort, då chippets ID-nummer är kopplat till kontaktinformation till den registrerade ägaren.
För har man otur så har ens katt inte särskilt många särskiljande drag i övrigt som gör att man själv, eller för den delen andra personer, kan skilja den från andra katter (tänk svart katt utan några tecken), och om katten springer bort och hamnar långt hemifrån (inte ovanligt med katter som tagit sig in i någons bil och åkt med långa sträckor) är det inte säkert att folk känner igen den eller ser lappar om att den är bortsprungen, som sätts upp någon helt annanstans.
Se till att visa vem som är din kompis genom att ID-märka, så att ni alltid kan finna varandra!
Vi erbjuder PROGESTERONPROV som en av våra tjänster
Progesteron är det hormon man mäter för att hitta rätt dag för parning hos tikar. Ibland behöver fler prover tas för att följa tiken under löpet. Progesteron tas genom blodprov och analyseras här på kliniken, vilket innebär att svar ges samma dag. Vi kan även komplettera provet med ett vaginalutstryk som även det analyseras på plats.
Avmaskning
Text