Resa med ditt djur
Innan man bestämmer sig för att låta sitt djur följa med på utlandssemestern bör man fråga sig själv om det är det bästa alternativet. Kommer djuret ha glädje av att följa med och är du som djurägare beredd att riskera att din hund eller katt smittas av sjukdomar vi ej har i Sverige i dagsläget?
Att förbereda sitt djur för utlandsresa innebär även kostnader för vaccinationer, pass mm. Kanske gäller inte din försäkring utomlands om olyckan skulle vara framme?
I många fall är det hos landets ambassader man får svar på frågor angående regler gällande införsel. I Sverige är det Jordbruksverket som kan ge svar på frågor angående in och utförsel av djur. Vilka vaccinationer som krävs samt om avmaskning ska utföras är varierande från land till land.
Vi hjälper gärna till med alla förberedelser inför resan men det är viktigt att veta att det är du som djurägare som bär det yttersta ansvaret att ta reda på vad just det landet du tänker besöka har för krav innan införsel.
Checklista inför resa
- Djuret ska vara id-märkt.
- Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur.
- Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies.
- Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask.
ID-märkning
Alla hundar och katter som bor i Sverige måste vara ID-märkta enligt lag. Detta är oavsett om man ska resa eller inte.
Läs mer om ID-Märkning
Pass och vaccinationer
Generellt behöver alla djur som ska resa ett EU-pass. Ett EU-pass är en liten bok där alla vaccinationer, avmaskningar och hälsodeklarationer dokumenteras av veterinär. Detta kan vi på
kliniken hjälpa till att utfärda. Krav på att djuret ska vara chipmärkt eller inneha godkänd örontatuering finns också.
Rabies
Djuret behöver ha en giltig vaccination mot Rabies. Grundkravet för resa inom EU är att djuret är rabiesvaccinerat. När vaccinationen är gjord får djuret som tidigast resa in annat land 21 dagar efter vaccinationstillfället. Valpar får inte vaccineras förrän vid 12 veckors ålder. Detta är viktigt att ha med i beräkningen innan man bokar eventuell resa.
Leptospiros
Ska ni resa med hund till södra Europa rekommenderas även vaccination mot leptospiros. Leptospiros trivt i varmare klimat och förekommer därför mer söder ut. Grundvaccination består av två vaccindoser med fyra veckors mellanrum. Sjukdomen leptospiros orsakas av bakterien Leptospira och kan även smitta till människa.
Avmaskning
Kräver landet som ni ska resa till att djuret är avmaskat kan ni vända er till oss. Avmaskningen sker hos veterinär då det behöver dokumenteras i passet. Behandlingen gör ni inom en period på 24–120 timmar före avresa.
Avmaskningstabletten kan man själv köpa på apoteket inför besöket. Kolla då att ni köper rätt preparat eftersom det finns flera olika alternativ på marknaden och att ni köper rätt tablett för vikten på ert djur. Vi tillhandahåller även tabletter hos oss för dig som glömt köpa innan besöket.
Tips att tänka på inför resa
Reseapotek – det kan vara klok att ha med sig ett litet apotek med receptfria läkemedel, t ex mot diarré och kräkningar.
Foder och vatten – se till att du har mat och vatten så att det räcker till resan. Ge ditt djur samma foder som den får hemma eftersom det annars kan få en upprörd mage. Ge även djuret samma vatten som ni själva dricker.
Försäkring – gäller din försäkring utanför Sverige?
Veterinär i utlandet – finns det en veterinär i närheten av där ni ska befinna er. Ifall olyckan skulle vara framme kan det var skönt att veta var man kan vända sig.
Fästingskydd – det finns fästingar i hela världens och ett skydd i form av halsband, spot-on eller tablett är att rekommendera.
Skydd mot sandmyggor – sandmyggor finns i södra Europa och kan bära på en parasit vid namn Leishmania. Vissa fästingmedel, exempelvis Scalibor halsband, skyddar mot sandmyggor.
Förbered ditt djur inför resan – Vet du men dig att ditt djur har jobbigt med bilresor kan du kontakta oss för att få tips och råd. Ska ni flyga kan det vara bra att vänja djuret med väskan/buren innan resa så djuret känner sig trygg i den.