Tandsjukdomar och tandvård hos katt

Det är relativt vanligt att katter får tandproblem någon gång under sitt liv. De flesta katter får tandsten i någon utsträckning, vissa mer än andra. Bakterier i munnen och tandsten kan i sin tur leda till tandlossningssjukdom och tandköttsinflammation. Låt din katt äta torrfoder då tuggandet på de hårda bitarna mekaniskt kan hjälpa till att hålla tänderna rena. Ofta räcker dock inte torrfodret utan många katter skulle behöva tandborstning. De flesta katter accepterar tandborstning om man vänjer dem vid det i tidig ålder. Man bör borsta så ofta som möjligt, helst varje dag. Har man fått in rutinen och borstar tänderna ofta så ska inte själva tandborstningen ta mer än ca 1 minut per gång. Katter har dåligt tålamod och det ger bättre resultat om man borstar lite kortare stund men ofta än om man borstar sällan och länge. Går det inte att borsta tänderna så rekommenderar vi att man lämnar in sin katt för tandstensborttagning med jämna mellanrum.

Tandsjukdomen FORL eller som den numera kallas TR (= tandresorption) är en vanlig tandsjukdom hos katt. Den kan tyvärr inte förebyggas på något vis. Vissa katter drabbas aldrig, andra får bara enstaka tand påverkad under livets gång medan några får många påverkade tänder.

Tandresorption betyder att tanden långsamt bryts ned. Nedbrytningsprocessen innebär att blodkärl och nerv i tanden blir blottad vilket leder till ilningar och smärta. Många katter visar inte tecken på att de har ont i munnen. Symptom som kan göra att man misstänker TR är; tuggar bara på ena sidan av munnen, tappar mat, sväljer maten hel eller undviker viss typ av mat som tidigare gått bra. Andra kan lida av ökad salivering eller börja slicka av sig päls pga. frustrationen av munsmärtan. Misstänker man att katten har TR så bör man boka tid så att en veterinär/ tandsköterska får undersöka kattens mun.

Katter får tyvärr ibland även tandfrakturer. Det är vanligare på utekatter men kan även hända innekatter som klättrar och hoppar ifrån klätterställningar eller högre höjder hemma. En skadad tand bör alltid undersökas av veterinär.

Oavsett om katten verkar ha tandproblem eller ej så är det bra att få munnen undersökt med jämna mellanrum. Tveka inte att boka in en tandkoll hos oss!